Politica editorială

Scopul acestei pagini este să te informăm despre politica noastră editorială, adică principiile și regulile pe care le respectăm pentru a crea conținut de calitate, relevant și util pentru tine, cititorul nostru. Politica noastră editorială este importantă pentru că ne ajută să ne asigurăm că îndeplinim standardele jurnalistice și nu numai.

În această pagină vei afla:

 • Cum selectăm subiectele pe care le abordăm în articolele noastre;
 • Ce standarde de calitate a conținutului respectăm;
 • Cum este procesul de creare și editare a conținutului;
 • Cum suntem transparenți și responsabili față de tine;
 • Ce alte elemente fac parte din politica noastră editorială.

Sperăm că această pagină îți va fi de ajutor și că va oferi o imagine mai clară despre cum lucrăm ca echipă în cadrul proiectului Nerdist. Dacă ai întrebări sau sugestii legate de politica noastră editorială sau de conținutul site-ului nostru, te invităm să ne contactați folosind formularul de contact.

Criterii de selecție a subiectelor

Ne propunem să îți oferim conținut care să te informeze, să te inspire și să te ajute în luarea deciziilor. De aceea, selecția subiectelor pe care le tratăm în articolele noastre se bazează pe următoarele criterii:

Relevanță. Ne asigurăm că subiectele pe care le abordăm sunt relevante pentru domeniul tehnologiei și culturii nerd, pentru publicul nostru țintă și pentru contextul actual. Pentru a identifica subiectele relevante, ne bazăm pe cercetare, analiză și feedback. Astfel, putem să-ți oferim conținut care să răspundă nevoilor și intereselor tale.

Originalitate. Ne străduim să evităm subiectele copiate sau preluate de la alte surse fără a le aduce o contribuție proprie. În schimb, căutăm să găsim perspective noi și creative de a trata subiectele, să aducem viziuni noi și diverse și să evităm clișeele și stereotipurile. Astfel, putem să îți oferim conținut care să se distingă prin originalitate și calitate.

Utilitate. Ne dorim să îți oferim conținut care să îți fie de folos, adică să îți ofere informații, sfaturi, soluții sau resurse care te pot ajuta să îți îmbunătățești cunoștințele, abilitățile sau calitatea vieții. Pentru a face acest lucru, ne asigurăm că subiectele pe care le tratăm sunt practice, aplicabile și accesibile pentru tine.

Interes. Ne interesează să îți oferim conținut care să te atragă, să te intrige. Pentru a realiza acest lucru, ne concentrăm pe subiectele care îți captează atenția, îți stârnesc curiozitatea și îți provoacă gândirea. Astfel, putem să îți oferim conținut care să te facă să vrei să afli mai multe, să îți exprimi opinia sau să împărtășești cu alții.

Aceste criterii ne ghidează în selecția subiectelor pe care le tratăm în articolele noastre și ne ajută să ne asigurăm că îți oferim conținut de calitate, relevant și util pentru tine.

Standarde de calitate a conținutului

Cum ne asigurăm că informațiile pe care ți le oferim sunt veridice, exacte și actualizate? Cum ne asigurăm că informațiile pe care ți le oferim sunt corecte din punct de vedere gramatical, ortografic și stilistic? Cum ne asigurăm că informațiile pe care ți le oferim sunt actuale și relevante pentru contextul în care trăim?

Pentru a răspunde la aceste întrebări, îți vom explica standardele de calitate a conținutului pe care le respectăm la Nerdist. Aceste standarde sunt principiile și regulile pe care le urmăm pentru a crea conținut de calitate, care să îți fie de folos.

Unul dintre aceste standarde este acuratețea. Acuratețea înseamnă să fim siguri că informațiile pe care ți le oferim sunt veridice, exacte și actualizate. Pentru a fi siguri de asta, folosim surse de informație credibile și recunoscute în domeniul tehnologiei și culturii nerd, cum ar fi studii științifice, rapoarte oficiale, interviuri cu experți etc. Verificăm și validăm informațiile pe care le preluăm de la alte surse și le cităm corect și complet. Astfel, putem să îți oferim informații sigure și de încredere.

Un alt standard este corectitudinea. Corectitudinea înseamnă să fim siguri că informațiile pe care ți le oferim sunt corecte din punct de vedere gramatical, ortografic și stilistic. Pentru a fi siguri de asta, folosim instrumente de corectare automată și manuală și respectăm regulile limbii române. De asemenea, avem grijă să folosim un limbaj clar, concis și coerent, care să faciliteze înțelegerea și comunicarea. Astfel, putem să îți oferim informații clare și corecte.

Un standard suplimentar este actualitatea. Actualitatea înseamnă să fim siguri că informațiile pe care ți le oferim sunt actuale și relevante pentru contextul în care trăim. Pentru a fi siguri de asta, urmărim cele mai noi subiecte și tendințe din domeniul tehnologiei și culturii nerd și le abordăm în articolele noastre. De asemenea, actualizăm și revizuim articolele vechi atunci când apar informații noi sau modificări importante. Astfel, putem să îți oferim informații actuale și relevante.

Aceste standarde de calitate a conținutului ne ajută să ne menținem reputația de site web profesionist și de încredere și să îți oferim conținut care să îți fie de folos.

Procesul de creare și editare a conținutului

Echipa noastră de autori și editori care creează conținutul pe care îl citești sunt oameni pasionați și pricepuți în domeniul tehnologiei și culturii nerd, care au experiență directă, autoritate și încredere în ceea ce fac. Ei colaborează între ei și cu tine, cititorul, pentru a crea conținut de calitate, relevant și util.

Dar cum se desfășoară procesul de creare și editare a conținutului? Ce pași urmăm pentru a transforma o idee într-un articol? Cum ne asigurăm că respectăm viziunea și misiunea site-ului nostru? Îți vom răspunde la aceste întrebări în această secțiune.

Procesul de creare și editare a conținutului are patru etape principale: planificarea, scrierea, editarea și publicarea.

Planificarea este etapa în care stabilim subiectele pe care le vom trata în articolele noastre, folosind criteriile de selecție pe care ți le-am prezentat mai sus. De asemenea, stabilim formatele și tipurile de conținut pe care le vom folosi, cum ar fi articole, interviuri, recenzii, tutoriale, videoclipuri etc. În plus, stabilim termenele și responsabilitățile pentru fiecare articol și autor.

Scrierea este etapa în care autorii își scriu articolele pe baza subiectelor stabilite. Autorii folosesc surse de informație credibile și recunoscute pentru a verifica și susține afirmațiile făcute în articole. Autorii își exprimă opiniile personale sau ale site-ului nostru în mod clar și respectuos. Autorii își semnează articolele și își prezintă profilul de autor, evidențiind experiența lor directă, priceperea, autoritatea și încrederea în domeniul tehnologiei și culturii nerd.

Editarea este etapa în care editorii verifică și corectează articolele scrise de autori. Editorii verifică acuratețea, corectitudinea și actualitatea informațiilor din articole. Editorii verifică respectarea regulilor limbii române și a stilului site-ului nostru. Editorii verifică respectarea politicii noastre editoriale și a standardelor Google E-E-A-T. Editorii oferă feedback constructiv autorilor pentru a îmbunătăți calitatea articolelor.

Publicarea este etapa în care publicăm articolele pe site-ul nostru web după ce au fost verificate și corectate de editori. Publicăm articolele în funcție de un calendar editorial prestabilit, care ține cont de actualitatea subiectelor și de interesul cititorilor. Publicăm articolele folosind un sistem de management al conținutului (CMS) numit WordPress, care ne permite să optimizăm conținutul pentru motoarele de căutare prin intermediul plugin-ului RankMath și pentru rețelele sociale. Publicăm articolele împreună cu elemente vizuale atractive, cum ar fi imagini, grafice sau videoclipuri.

Transparență și responsabilitate

Transparența înseamnă să fim deschiși și sinceri cu tine despre ceea ce facem și cum facem. Pentru a fi transparenți, facem următoarele lucruri:

 • Exprimăm opiniile personale sau ale site-ului nostru în mod clar și respectuos, fără a încerca să te manipulăm sau să te influențăm în mod negativ;
 • Semnăm articolele și îți prezentăm profilul de autor sau editor, evidențiind experiența noastră directă, priceperea, autoritatea și încrederea în domeniul tehnologiei și culturii nerd;
 • Menționăm eventualele conflicte de interese sau parteneriate comerciale pe care le avem cu alte entități sau persoane legate de subiectele pe care le tratăm în articolele noastre;
 • Oferim acces la sursele de informație pe care le folosim pentru a verifica și susține afirmațiile făcute în articolele noastre, prin citarea corectă și completă a acestora.

Responsabilitatea înseamnă să fim conștienți și preocupați de impactul pe care îl are conținutul nostru asupra ta și asupra societății. Pentru a fi responsabili, facem următoarele lucruri:

 • Respectăm dreptul la confidențialitate și protecție a datelor personale, conform politicii noastre de confidențialitate și protecție a datelor pe care o poți consulta;
 • Respectăm dreptul la opinie și la exprimare liberă, fără a te cenzura sau a te discrimina pe baza unor criterii arbitrare;
 • Primim feedback-ul cu deschidere și recunoștință, folosindu-l pentru a îmbunătăți calitatea conținutului nostru și pentru a răspunde nevoilor și intereselor tale;
 • Corectăm eventualele erori sau neclarități din articolele noastre cât mai rapid posibil, informându-te despre modificările făcute.

Formatele și tipurile de conținut

Ne place să experimentăm și să inovăm în ceea ce privește formatele și tipurile de conținut pe care le folosim pe site-ul nostru web. Ne dorim să îți oferim conținut diversificat și atractiv, care să se potrivească subiectelor pe care le tratăm și preferințelor tale.

Formatele de conținut se referă la modul în care prezentăm informațiile în articolele noastre, cum ar fi text, imagine, sunet sau video. Folosim diferite formate de conținut pentru a îmbogăți și a diversifica experiența ta de cititor. Unele dintre formatele de conținut pe care le folosim sunt:

 • Text: Este formatul de bază pe care îl folosim pentru a scrie articolele noastre. Folosim un limbaj clar, concis și coerent, care să faciliteze înțelegerea și comunicarea. Folosim paragrafe scurte și structurate logic, care să evidențieze ideile principale. Folosim subtitluri, liste și alineate pentru a organiza informațiile și a le face mai ușor de citit.
 • Imagine: Este formatul pe care îl folosim pentru a ilustra articolele noastre cu elemente vizuale atractive, cum ar fi fotografii, grafice, diagrame sau ilustrații. Folosim imagini relevante pentru subiectele pe care le tratăm și pentru mesajele pe care vrem să le transmitem. Folosim imagini de calitate și optimizate pentru web, care să nu încetinească încărcarea paginii. Folosim imagini originale sau preluate de la surse autorizate, pe care le cităm corect.

Tipurile de conținut se referă la genul sau categoria articolelor noastre, cum ar fi informativ, educativ, persuasiv. Folosim diferite tipuri de conținut pentru a răspunde diferitelor scopuri și nevoi ale tale ca cititor. Unele dintre tipurile de conținut pe care le folosim sunt:

 • Informativ: Folosim acest tip de conținut pentru a îți oferi informații veridice, exacte și actualizate, care să îți îmbogățească cunoștințele și să îți răspundă la întrebările pe care le ai. Exemple de articole informative: “Ce este metaversul și cum va schimba lumea?”, “Cum funcționează criptomonedele și de ce sunt atât de populare?” sau “Care sunt cele mai noi gadgeturi și aplicații lansate?”.
 • Educativ: Este tipul de conținut pe care îl folosim pentru a te educa despre un subiect sau o abilitate din domeniul tehnologiei sau culturii nerd. Folosim acest tip de conținut pentru a îți oferi informații utile, practice și aplicabile, care să îți îmbunătățească abilitățile și să îți ofere soluții la problemele pe care le ai. Exemple de articole educative: “Cum să devii un programator de succes?” sau “Cum să îți protejezi datele personale online?”.
 • Opinie: Este tipul de conținut pe care îl folosim pentru a-ți oferi o opinie legat de un subiect din domeniul tehnologiei sau culturii nerd. Folosim acest tip de conținut pentru a îți oferi informații argumentate, logice și echilibrate, care să îți susțină deciziile. Exemple de articole de tip opinie: “Merită să alegi iPhone 14 în loc de Samsung Galaxy S23?” sau “Mai există potențial pentru a investi în criptomonede în 2023?”.

Etică

Respectăm valorile și principiile etice care ne ghidează activitatea editorială. Ne dorim să avem o conduită profesională și morală în ceea ce facem și să contribuim la binele comun al societății. Îți vom povesti în această secțiune despre etica pentru noi și cum ne manifestăm etica în conținutul pe care îl oferim.

Etica este importantă pentru noi pentru că ne ajută să ne menținem integritatea și credibilitatea ca site web profesionist și de încredere. Etica este importantă pentru tine pentru că te protejează de informații false, manipulatoare sau dăunătoare. Etica este importantă pentru societate pentru că promovează valorile umane, drepturile civile și democrația.

Dar cum arată etica în practică? Cum ne comportăm etic în ceea ce facem? Cum ne asigurăm că respectăm etica în conținutul pe care îl oferim? Îți vom da câteva exemple concrete de situații în care aplicăm etica în activitatea noastră editorială.

Să presupunem că vrem să scriem un articol despre un nou produs tehnologic lansat pe piață. Cum procedăm?

 • Verificăm dacă produsul este relevant pentru domeniul tehnologiei și culturii nerd, pentru publicul nostru țintă și pentru contextul actual. Dacă da, îl alegem ca subiect pentru articolul nostru. Dacă nu, îl ignorăm sau îl lăsăm pentru mai târziu.
 • Căutăm surse de informație credibile și recunoscute despre produsul respectiv, cum ar fi site-ul oficial al producătorului, comunicate de presă, recenzii ale experților sau ale utilizatorilor etc. Nu folosim surse obscure sau dubioase care ar putea să ofere informații false sau distorsionate despre produs.
 • Verificăm și validăm informațiile pe care le preluăm de la sursele respective și le cităm corect și complet. Nu copiem sau preluăm informații fără a le atribui sursa originală. Nu modificăm sau omitem informații care ar putea să schimbe sensul sau importanța lor.
 • Scriem articolul nostru despre produsul respectiv folosind un limbaj clar, concis și coerent. Prezentăm informațiile în mod obiectiv și echilibrat, fără a exagera sau a minimaliza aspectele pozitive sau negative ale produsului. Ne exprimăm opiniile personale sau ale site-ului nostru în mod clar și respectuos, fără a încerca să te manipulăm sau să te influențăm în mod negativ.
 • Trimitem articolul nostru la editori pentru a fi verificat și corectat. Editorii verifică acuratețea, corectitudinea și actualitatea informațiilor din articol. Editorii verifică respectarea regulilor limbii române și a stilului site-ului nostru. Editorii verifică respectarea politicii noastre editoriale și a standardelor Google E-E-A-T. Editorii ne oferă feedback constructiv pentru a îmbunătăți calitatea articolului.
 • Publicăm articolul pe site-ul nostru web după ce a fost verificat și corectat de editori. Publicăm articolul în funcție de un calendar editorial prestabilit, care ține cont de actualitatea produsului și de interesul cititorilor.
 • Primim feedback-ul tău cu deschidere și recunoștință, folosindu-l pentru a îmbunătăți calitatea conținutului nostru și pentru a răspunde nevoilor și intereselor tale. Corectăm eventualele erori sau neclarități din articol cât mai rapid posibil, informându-te despre modificările făcute. Răspundem la comentariile sau întrebările tale în mod respectuos și constructiv.

Acesta este un exemplu de situație în care aplicăm etica în activitatea noastră editorială. Există și alte situații în care aplicăm etica, cum ar fi atunci când scriem despre o persoană sau o entitate implicată într-o situație care ar putea avea efect în viața noastră de zi cu zi, atunci când scriem despre un subiect sensibil sau delicat, atunci când scriem despre un partener comercial sau un sponsor al site-ului nostru etc. În toate aceste situații, urmăm aceleași principii etice pe care ți le-am prezentat mai sus: adevărul, respectul, echilibrul și responsabilitatea.

Îți mulțumim pentru că citești nerdist.ro și pentru că ne susții. Sperăm că îți e pe plac conținutul nostru și că ai găsit informații utile și interesante. Dacă ai întrebări, sugestii sau reclamații legate de politica noastră editorială sau de conținutul nostru, te rugăm să ne contactezi la adresa de e-mail [email protected]. Îți vom răspunde cât mai curând posibil.