Ai primit un card social de la stat, pentru a-ți putea cumpăra produse alimentare și mese calde de la magazinele partenere. Este un ajutor binevenit. Dar te-ai întrebat vreodată câți bani mai ai pe card? Cum poți afla soldul de pe cardul social? Este o întrebare importantă, care îți poate influența planul de cumpărături și te poate scăpa de situații neplăcute la casa de marcat.
În acest articol îți voi arăta o metodă simplă și rapidă prin care poți verifica soldul de pe cardul social, folosind doar telefonul tău. Nu îți trebuie decât câteva minute și vei afla câți bani mai ai pe card, când a fost alimentat ultima dată și ce tranzacții ai efectuat. Astfel, îți vei putea gestiona mai bine bugetul și vei evita să rămâi fără bani la casa de marcat.
Acest articol se adresează beneficiarilor cardului social. Dacă faci parte din această categorie, atunci acest articol este pentru tine. Dacă nu, poate cunoști pe cineva care are nevoie de aceste informații și le poți împărtăși cu el sau ea. În orice caz, te invit să citești mai departe și să afli cum poți verifica soldul de pe cardul social, folosind doar telefonul tău.
Descarcă aplicația MyEdenred România din magazinul de aplicații al telefonului tău, fie el App Store, Google Play sau App Gallery. Aplicația este gratuită și compatibilă cu majoritatea dispozitivelor mobile. Aplicația îți oferă acces la informații actualizate despre cardul tău, cum ar fi soldul, istoricul tranzacțiilor, valabilitatea sumelor încărcate, codul PIN, blocarea sau deblocarea cardului, harta comercianților parteneri, ofertele și promoțiile disponibile, recomandările de nutriție și programul de recomandare Edenred.
După ce ai descărcat aplicația, trebuie să îți creezi un cont de utilizator, folosind datele cardului tău. Dacă ai deja un cont pe platforma web Ticket On-The-Go, poți folosi aceleași date de autentificare. Dacă nu, poți selecta opțiunea “Nu am cont” și să completezi câmpurile obligatorii, cum ar fi numărul cardului, data expirării, codul de securitate și adresa de email. După ce îți confirmi adresa de email, te poți conecta în contul tău. Din meniul Setări, poți alege să activezi opțiunea “Autentificare biometrică”, pentru o logare mai rapidă și mai sigură cu amprenta sau fața ta, dacă telefonul tău are această funcționalitate.
Odată ce ai intrat în contul tău, poți vedea soldul de pe cardul tău social Edenred România pe ecranul principal al aplicației. Poți accesa și lista tranzacțiilor efectuate cu cardul, pentru a vedea când și unde ai folosit cardul, și ce sume ai cheltuit. De asemenea, poți vedea și sumele care îți expiră în următoarele 30 de zile, pentru a îți gestiona mai bine bugetul. Dacă ai uitat codul PIN al cardului, poți să-l schimbi din aplicație, accesând butonul Setări și apoi opțiunea “Schimbă PIN”. Dacă îți pierzi sau îți furi cardul, poți să îl blochezi temporar sau permanent din aplicație, accesând butonul Setări și apoi opțiunea „Blochează cardul”.
Prima dată e nevoie să ai instalată aplicația Pluxee descărcând-o de pe Google Play sau App Store. Aplicația Pluxee îți permite să administrezi simplu, rapid și sigur beneficiile Pluxee, printre care și cardul social Sodexo România.
După descărcare și instalare, activează cardul social Sodexo/Pluxee România. Poți să-l activezi direct într-unul dintre magazinele partenere, prin introducerea cardului în POS și tastarea codului PIN. Sau poți să-l activezi prin aplicația Pluxee, accesând meniul Portofel, selectând cardul pe care dorești să-l activezi, apăsând pe iconița din colțul stânga sus, și alegând opțiunea „Activează acest card”.
Mai departe, trebuie să te autentifici în aplicația Pluxee, folosind numărul de telefon și parola pe care le-ai creat la activarea cardului. Dacă ai uitat parola, poți să o resetezi prin aplicația Pluxee, accesând meniul Autentificare, apăsând pe „Ai uitat parola?” și introducând numărul de telefon.
În cazul în care nu ai cont deja creat, deschide aplicația și apasă pe „Înregistrare”, introdu numărul de telefon și apasă pe butonul „Trimite cod”. Vei primi un SMS cu un cod de verificare pe care trebuie să-l introduci în aplicație. Mai departe, creează o parolă din 5 cifre pe care să o folosești pentru a te autentifica în aplicație. Confirmă parola și ai finalizat.
După ce te-ai autentificat în aplicația Pluxee, poți să verifici soldul de pe cardul social Sodexo/Pluxee, accesând meniul Portofel și selectând cardul dorit. Aici vei vedea suma disponibilă pe card, data de expirare a cardului și istoricul tranzacțiilor efectuate cu cardul. De asemenea, poți să afli sau să resetezi codul PIN al cardului, apăsând pe iconița din colțul stânga sus și alegând opțiunea „Află/Resetează PIN”.
Descarcă și instalează aplicația Up Mobil de pe App Store, Google Play Store sau Huawei App Gallery. Apoi creează-ți un cont rapid folosind o adresă de e-mail și o parolă aleasă de tine. Poți intra în cont folosind aceleași date de autentificare sau prin intermediul amprentei sau scanării faciale, dacă telefonul tău are aceste funcționalități.
Adaugă cardul social UP România în aplicație, scanând codul de bare de pe spatele cardului sau introducând manual numărul cardului și data de expirare și gata, poți vedea soldul disponibil pe card, accesând secțiunea „Sold și tranzacții” din meniul aplicației.
Dacă vrei să verifici soldul de pe cardul social UP România prin platforma online, accesibilă pe orice dispozitiv, inclusiv pe telefon, accesează site-ul uponline.ro. Creează un cont rapid folosind o adresă de e-mail și o parolă aleasă de tine la fel cum am sugerat și pentru aplicație. Poți intra în cont folosind aceleași date de autentificare.
Ultimul pas e să adaugi cardul social UP România în platformă, introducând manual numărul cardului și data de expirare. Acum nu mai rămâne decât, pentru a verifica rapid soldul disponibil pe card, să accesezi secțiunea „Sold și tranzacții” din meniul platformei.
Cardul social este un instrument financiar care îți permite să cumperi produse alimentare și mese calde de la magazinele partenere, fără să folosești bani cash. Este un ajutor acordat de stat persoanelor cu venituri reduse și posibilități financiare limitate, care se află în situații de deprivare materială sau risc de sărăcie. Prin acest card, statul îți oferă o sumă de 250 de lei la fiecare două luni, pe care o poți cheltui exclusiv pentru alimentație.
Cardul social este emis de una dintre cele trei companii partenere ale statului: Edenred, Sodexo sau UP România. Aceste companii au încheiat contracte cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, care coordonează programul „Sprijin pentru România”. Cardul social este un card preplătit, care se încarcă automat cu suma stabilită de stat, în baza listelor de beneficiari. Nu este nevoie să depui nicio cerere pentru a primi cardul social, ci doar să îndeplinești anumite criterii de eligibilitate.
Beneficiarii cardului social sunt persoanele care au venituri nete lunare mai mici sau egale cu anumite praguri stabilite de stat, în funcție de categoria din care fac parte. Conform datelor oficiale, în 2023 sunt aproximativ 2,5 milioane de români care primesc cardul social. Aceștia sunt:
- Pensionarii ale căror venituri nete lunare sunt mai mici sau egale cu 1.500 de lei (pe 2022) și 1.700 pe 2023;
- Persoanele cu handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete sunt mai mici sau egale cu 1.500 de lei pentru 2022 și 1.700 de lei pentru 2023;
- Familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 de lei pentru 2022 sau 675 de lei pentru 2023;
- Familiile care au dreptul la ajutor social;
- Familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 de lei pentru tranșele din 2022 și mai mici sau egale cu 675 de lei pentru anul 2023;
- Familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutor social, în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare;
- Persoanele fără adăpost.
Județele cu cei mai mulți oameni care primesc carduri sociale sunt: București, Suceava, Iași, Dolj, Bacău. Aceste județe au un grad ridicat de sărăcie și deprivare materială, care afectează calitatea vieții și accesul la alimentație a locuitorilor.
Acum că știi ce este cardul social vom vedea cum poți verifica soldul de pe card, fără să te deplasezi la bancomat sau la oficiul poștal. În secțiunea următoare, îți voi prezenta prima metodă de verificare a soldului de pe cardul social: folosirea aplicației de mobil dezvoltată de emitentul cardului.
Întrebări frecvente
Dacă îți pierzi cardul social, blochează-l cât mai repede posibil pentru a preveni utilizarea neautorizată. Acest lucru se poate face direct din aplicațiile MyEdenred, Pluxee sau Up Mobil, în funcție de emitentul cardului tău. În aplicație, vei găsi opțiunea de blocare a cardului, care îți permite să îl dezactivezi temporar sau permanent. După blocarea cardului, contactează emitentul cardului pentru a solicita unul nou. Emitentul va avea nevoie de unele informații personale și de card pentru a procesa cererea. Un nou card va fi emis și trimis prin poștă sau va fi disponibil pentru ridicare la un centru specificat.
Cardul social poate fi utilizat doar în rețeaua de magazine partenere cu emitentul cardului tău. Aceste magazine sunt selectate și autorizate să accepte cardurile sociale pentru achiziționarea de produse alimentare și mese calde. Nu poți folosi cardul în magazine care nu sunt parte din rețeaua parteneră. Pentru a afla care magazine sunt partenere, poți verifica în aplicațiile MyEdenred, Pluxee sau Up Mobil, unde de obicei există o secțiune dedicată hărții comercianților parteneri.
Cardurile sociale nu permit retragerea de bani cash. Acestea sunt concepute pentru a fi utilizate exclusiv pentru achiziționarea de produse alimentare și mese calde în rețeaua de magazine partenere. Nu poți folosi cardul la ATM-uri sau pentru a obține cashback la casele de marcat. Acest lucru este menit să asigure că beneficiile cardului sunt utilizate conform scopului lor inițial – sprijinirea accesului la alimentație.
Dacă nu ai acces la internet, verifică soldul prin apel telefonic la un număr dedicat serviciului clienți. Această metodă necesită de obicei furnizarea numărului cardului și a altor informații de securitate pentru verificarea identității. O altă opțiune ar fi vizita la un magazin partener, unde poți cere personalului să verifice soldul cardului tău folosind POS-ul lor.